«

«

Bře 20

Důstojná tečka za sezónou 2012/2013

   V neděli 17.3.2013 se vydal náš tým na Turnaj Josefa Verfla do Nového Bydžova, kde už skoro pravidelně ukončujeme sportovní část sezóny. Ale vzhledem k tomu, že letos uběhla poměrně dlouhá doba od našeho posledního zápasu v KLD (navíc proložená jarními prázdninami), daly se od nás čekat věci skutečně nevídané. V kabině před prvním zápasem budil hlavní pozornost návrat Jendy do sestavy kutnohorského týmu. Tento hráč ukončil sezónu v Hradci Králové, kde je na hostování, a tak jeho startu nic nebránilo, což udělalo především radost letitým kamarádům a spoluhráčům, kteří nosí jeho fotku na památku a pro štěstí zašitou v ribanu. Co znám tyhle kluky od štěňat, tak vždycky hráli spolu, proto návrat „Legie zkázy“, která drtila soupeře mnoho let nazpět, budil i ve mně pocit jistého vzrušení a pro mladší hráče mohl být velkým zážitkem a zkušeností.

Stadion Nový Bydžov – SK Sršni Kutná Hora 2 : 3  (1:1, 1:2)
   Domácí si s ohledem na skutečnost, že nás v letošní sezóně, sice těsně, ale dvakrát porazili, museli před začátkem tohoto střetnutí hodně věřit, nakonec ale odcházeli z bitvy se sklopenou hlavou. Utkání mělo od začátku velmi dobrou kvalitu, tempo a nasazení. Úvodní branku na 0:1 dal ve 4.min. Mates po nahrávce Jendy a dlouho to pak vypadalo, že kontrolujeme průběh hry. Sršni byli aktivnější, měli víc ze hry, ale v koncovce neměli ono štěstí a dostatek hokejového kumštu. Spousta jejich šancí ke gólu nevedla, zatímco na druhé straně domácí útočili ze zálohy, využívali rychlých brejků do rozhozené obrany a byli v této činnosti efektivní, když minutu před koncem první části srovnali na 1:1.
   Druhá dvacetiminutovka vypadala opticky velmi podobně, ale průběh měla opačný. V úvodu se po tlaku před naší brankou dostali do vedení 2:1 domácí, ale ve 34.min. vyrovnal na 2:2 Mates, když dorazil volný puk po Jendově střele. Závěr utkání byl tedy otevřený, a přestože jsme byli i nadále lepším týmem, měli jsme několikrát i ohromnou kliku. Nakonec se ale hokejové nebe přeci jenom přiklonilo k našim holím. Sršni se v závěru dostali k útočnému vhazování, uklidnili se oddechovým časem, jehož cílem rozhodně nebylo vymyslet taktiku na poslední minutu. Z lavičky se ozývala pouze slova vzájemné podpory a přesvědčení, že na to máme, jenom to chce klid v koncovce. A taky že jo! Okamžitý nátlak na bránu se vyplatil a v čase 39:25 uklidil puk do odkryté sítě Jenda. Tato trefa zajistila Sršňům první vítězství na turnaji a co říct závěrem? Celý zápas jsme měli převahu a víc šancí, přesto se dlouho strachovali o výsledek, abychom rozhodli v samotném závěru. Asi ten adrenalin prostě potřebujeme.
 
SK Sršni Kutná Hora – HC Frýdlant 4 : 1  (1:0, 3:1)
   V úvodu zápasu jsme se spíš na ledě hledali a chvíli trvalo, než jsme se dostali do tempa. V 18.min. jsme se ujali vedení 1:0 po vydařené kombinaci Pavel-Mates-Jenda a tímto stavem skončila i první část tohoto jinak rychle plynoucího a bez zbytečných prodlev hraného zápasu.
   I druhou polovinu zápasu Sršňů s Frýdlantem lze označit jako velmi kvalitní. Na obou stranách byly k vidění některé skutečně ukázkové akce a David dokazoval, proč jsme ho posléze vyhlásili nejužitečnějším hráčem týmu. Na druhé straně jsem měl pocit, že Mates se rozhodl bydžovskému správci stadionu znetvořit branku. Nakonec se mu ale podařilo ve 30.min. trefit něco jiného než tyčku a vedli jsme 2:0. Již za minutu zvyšoval Jenda na 3:0, ale soupeř dokázal odpovědět a rychle snížil na 3:1. V čase 38.53 dal výsledku konečnou podobu 4:1 Dominik svou parádní střelou a Sršni se radovali z druhého vítězství v turnaji. Závěrečné hodnocení tedy zní. Dobrý zápas se správným výsledkem.
 
 
SK Sršni Kutná Hora – HC Lomnice nad Popelkou 3 : 1  (1:0, 2:1)
   Hráči Lomnice nad Popelkou byli dalšími žadateli zlatého poháru, a protože jsme si jejich kvality mohli již vyzkoušet o našem Vánočním turnaji, očekávali jsme podobně dobré a dramatické utkání jako byly ty předešlé. Bohužel nenaplnilo se. Utkání nebylo příliš pohledné, ale zato bojovné a úplně zbytečně vyhrocené. Vše se začalo komplikovat ve chvíli, kdy se pánové v pruhovaném rozhodli, že povolí otěže zápasu a zůstanou naprosto neteční i v momentech, po kterých se v ledním hokeji pravidelně vylučuje. Výsledkem byly nepískané fauly, tím pádem oplácené a zvýšená agresivita v osobních soubojích. Jasně, už slyším některé čtenáře, že zase pláču, ale osobně považuju zvyšující se agresivitu na našich stadionech za nebezpečný exces. Ovšem za horší věc a nutnou zmínky považuji netečnost některých rozhodčích k těmto projevům. Okamžité následky takového jednání můžou být velmi bolestivé a nepříjemné ve svých důsledcích, protože u některých ataků lze považovat za štěstí, že nedošlo k vážnějšímu zranění hráčů.
   A teď aspoň ve zkratce, jak to probíhalo výsledkově. V osmé minutě jsme se dostali do vedení 1:0, když Michal dostal puk za záda lomnického gólmana s asistencí Tomášekh. Ve 29.min. zvýšil Pavel na 2:0 povedenou tečí střely Tomášekol. Čtyři minuty před koncem Lomnice snížila na 2:1, čímž zdramatizovala ještě víc závěr zápasu, ale jakékoliv plané naděje jim v čase 39.57 vzal Jenda a stanovil konečný výsledek utkání 3:1.
   Závěrečné resumé. Tato bolestivá výhra nám zabezpečila 1.místo na turnaji bez ohledu na výsledek posledního zápasu, a tak bylo zřejmé, že Sršeň bude zase nahoře…
SK Sršni Kutná Hora – HC Čestice 5 : 0  (3:0, 2:0)
   Zápas, který v turnajové tabulce již nic neřešil. My měli jistotu, že letos ochutnáme šampaňské z nejcennějšího poháru a soupeř měl taky své místo na opačném pólu již definitivní. Hrál se naprosto čistý hokej bez jakýchkoliv zákeřností v mírně ležérním tempu, ale musím zopakovat a zdůraznit – hrál se hokej. Takovéto zápasy bývají většinou těžko koukatelnou holamajznou, což se o tomhle ale naštěstí nedá říct. Vývoj celého utkání byl jasně pod kontrolou kutnohorských hráčů, kteří soupeři nedali žádný prostor pro tvoření vlastní hry. Přesto je potřeba ocenit čestické za bojovnost a odhodlání, ale holt chyběly kvality. Za Sršně se postupně dvakrát trefil Mates s Michalem a poslední, ale dle mého soudu nejhezčí naše branka na turnaji, zaslouží samostatný odstavec.
   Krásný hokejový moment od samého začátku. Žádná souhra náhod, ale chtěný, chytře vymyšlený a výborně provedený. Brabčák vyvezl puk, dal ideálně načasovanou dlouhou nahrávku na osu mezi beky, za které si v plné jízdě od mantinelu najel malý Vojta. Již tento moment sám si vysloužil pochvalný potlesk publika, který se ale ještě znásobil po excelentním zakončení. Hokejová lahůdka, která ještě umocnila vítěznou euforii.
   A slovo závěrem. Sršni se po závěrečné siréně spontánně radovali z úspěchu, což se zvrhlo v hromadné linčování Jendy, které ukončil Mates straddlem přes mantinel – stadion praskal v základech, neuvěřitelný rámus a opět unikal chlór…
 
Celkové pořadí:
1. SK Sršni Kutná Hora   (8 bodů, 16:4)
2. Stadion Nový Bydžov   (6 bodů, 13:8)
3. HC Frýdlant   (4 body, 10:8)
4. HC Lomnice nad Popelkou   (2 body, 11:11)

5. HC Čestice   (0 bodů, 2:21)

Ocenění jednotlivci:
Mates Jelínek – nejlepší útočník turnaje

David Jelínek – nejužitečnější hráč mužstva

 

Dovednostní disciplíny:
soutěž gólmanů – David Jelínek 2.místo
soutěž ve střelbě na terč – Pavel Švejda 2.místo, Miloš Konečný 3.místo
rychlostní štafeta – Šváb Ladislav, Šváb Michal, Mates Jelínek, Dominik Jiráň, Jenda Tvrdík – 1.místo

 

   Máme za sebou poslední sportovní akci letošní sezóny a dovolím si tvrdit, že jsme ji odehráli ve velkém stylu a nikdo nás vážně neohrozil. Svědčí o tom i celkové skóre 16:4 v náš prospěch. Tým i přes převládající množství mladých hráčů táhli herně i výsledkově především osvědčení harcovníci a bojovníci! Z nich měl střelecký den zase Mates, kterému sice v bubínku revolveru ještě jeden náboj zbyl, přesto jeho pět kousků bylo nejvíc na turnaji a udělalo z něj nejlepšího útočníka. Jsem ale rád, že ani mladí hráči doplnění ještě o dva starší žáky se neztratili a i oni můžou být se svým výkonem spokojeni. Nebo tedy já aspoň jsem.

 

   Někteří sice se svým zařazením a nasazováním na ledě nebyli zcela spokojeni a jejich představy byly někde jinde, ale hokej je kolektivní hra, ve které je zájem týmu postaven nad zájem jednotlivce. A přestože každý tým jednou skončí a jediné co po něm zbude, budou fotky a vzpomínky na společně strávené chvíle, věřte, že opravdu skutečné přátelství pomíjivé není.
Sestava:
brankaři: Jelínek David
obránci: Švejda, Brabec, Šváb Láďa, Konečný
útočníci: Jiráň, Jelínek Mates, Tvrdík, Šváb Michal, Fišar Tomáš st., Tomáš Fišar ml., Hríbik, Červinka, Lederer, Schmidt, Dytrych

 

branky: Jelínek Mates 5x Tvrdík 4x, Šváb Michal 3x, Jiráň, Švejda, Dytrych

asistence: Tvrdík 4x, Jelínek Mates 3x, Švejda 2x, Fišar Tomáš st. 2x, Šváb Ladislav 2x, Jiráň, Fišar Tomáš ml., Brabec
– Pavel Sirotek –