«

«

Lis 24

Derby rozhodly přesilovky

Sobota 23.11.2019 SK SRŠNI Kutná Hora – HC Čáslav 2:5 (1:1,1:1,0:3) Derby se sousední Čáslaví přilákalo na kutnohorský zimní stadion více než 500 diváků, od prvních minut zápasu proto byla velmi bouřlivá atmosféra. Na tribunách i na ledě. Že derby zápasy mažou výkonnostní rozdíly je stará pravda, dneska ale platila jen prvních 40 minut.

Přestože oběma týmům chyběli někteří hráči, střídačky byly plné a oba týmy velmi nabuzené. A plno bylo i energie na ledě. Že se bude jednat spíš o boj, bylo patrné, přesto jsme viděli řadu akcí obou týmů, takže gólmani si rozhodně nemohli stěžovat, že by se nudili. Nenudili se určitě ani diváci. První situace, která měla výrazný vliv na vývoj zápasu, bylo hned naše první vyloučení Jiráně za napadení ve 13. minutě. Zatímco sérii hákování a sekání na něho rozhodčí tolerovali, oplácení potrestali okamžitě. Po diskuzi s rozhodčím vyfasoval Jiráň ještě osobní trest na 10 minut. Vyloučení rozhodilo náš tým a soupeř ho dost rychle využil vstřelením gólu, kterým se ujal vedení. Výborný výkon v dnešním zápase předváděla naše první pětka a odměnou jí byl vyrovnávací gól Sršňů. Necelou minutu po gólu hostí skvěle zabojoval Dytrych na útočné modré a Javůrek nedal šanci Novákovi v bráně hostů jedovkou nad levé rameno.

Krátce po začátku druhé třetiny jsme šli opět do čtyř, po odpískaném sekání Matouše Jelínka. Tuto nevýhodu soupeř nevyužil, ovšem využil situaci, po které se musí červenat celá naše druhá pětka. Naše špatná rozehrávka v obranné třetině soupeře a ještě horší obsazení hráčů, umožnili Sladkému s Krpatou zvýšit skóre v oslabení. Zbytečná chyba, zbytečné nabuzení soupeře. Ve 27. minutě jsme čelili také oslabení 3 na 5 na téměř ¾ minuty a úspěšně. Odčinění hrubky z přesilovky přišlo těsně před koncem třetiny. Bašus s Janem Tvrdíkem získali puk po buly a Matouš Jelínek překonal svižným a přesně mířeným backhandem Nováka do horního rohu brány.Před 3. třetinou byl stav opět vyrovnaný 2:2.

Z pohledu disciplíny nezvládli poslední třetinu hosté, přesto to byli oni, kdo skórovali. Hosté pojali 3. třetinu jako velmi tvrdou a ještě k tomu diskuzní s rozhodčími. I proto je jejich účet trestů rozsáhlý – 3 tresty za sekání, jeden za podražení a 3 za nesportovní chování. K tomu přeražené 3 zuby našeho Javůrka a trest ve hře pro jejich trenéra…Ve 42. minutě využil končící přesilovku čáslavský Špelda, a stejný hráč přidal ještě 4 gól za necelé 2 minuty. Destruktivní přístup soupeře na nás tentokrát zafungoval a na rychle inkasované góly v začátku třetí části jsme nedokázali odpovědět. V 55. minutě jsme navíc udělali stejnou chybu jako v úvodu zápasu, a podruhé inkasovali ve vlastní přesilovce! Chyba a ostuda, udělat takovouto trestuhodnou chybu v jednom zápase 2x! K tomu náskok silného soupeře o 3 góly 5 minut před koncem, ubírali naše šance. Ani přesilovky v závěru jsme nevyužili, skóre nezměnili, z derby si proto odváží všechny tři body soupeř.

Další zápas odehrajeme v sobotu 30.11.2019 od 17:30 s BK Mladá Boleslav.

Statistiky SRŠNI – Čáslav:
– celkem střelba                       31:34
– úspěšnost gólmanů               85,3% : 93,5%
– využití přesilovek                   0:2 + 2x v oslabení
– úspěšnost vhazování            61% : 39%

 

sestava:  Jelínek David, Pekař
Grauer, Chmelař, Švejda Pavel, Bašus, Havelka, Málek, Kopecký
Beran, Javůrek, Dytrych, Jelínek Matouš, Jiráň, Tvrdík Jan, Plíhal, Sádlo, Klazar, Šváb, Fišar, Koubský
Trenér:   Stanislav Bednář

Branky:                Javůrek, Jelínek Matouš
Asistence:           Dytrych, Tvrdík Jan
Vyloučení:           7x 2 minuty + 1x 10 minut OT : 10x 2 minuty + 2x 10 minut OT + TH hlavní trenér

-jel-